De eindafrekening: neem maatregelen

Nu de zon schijnt en de buitentemperatuur steeds verder oploopt, bent u vast niet bezig met uw energieverbruik, toch is het verstandig om nu maatregelen te nemen om straks uw eindafrekening zo laag mogelijk te houden. Dit is bijvoorbeeld een mooi moment voor controle en onderhoud. Wilt u weten wat u door het jaar heen zelf kunt doen om uw eindafrekening zo laag mogelijk te houden? Wij delen hieronder een aantal tips waar u het jaar mee doorkomt.

Want wie energie en water bespaart merkt dat in de portemonnee, bovendien helpt wel degelijk mee aan een beter milieu. Hieronder volgen een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

Correct ventileren
Sluit de radiatoren voor het ventileren. Enkele minuten ventileren is al genoeg om uw woning voldoende te ventileren zonder veel warmte te verliezen.

 

 

‘s-Nachts en als u er niet bent de kachel uit
Zet al enige tijd voor het slapen gaan of bij het verlaten van uw woning de radiatoren uit. De vertrekken behouden nog langere tijd hun warmte.

 

 

Laat de radiatoren vrij
Gesloten gordijnen staan gezellig en hebben een goede isolerende werking. Laat ze echter niet over de radiatoren hangen. Grote meubelstukken kunnen beter ook niet te dicht tegen de radiator geplaatst worden.

 

De kaarsentest bij ramen
Weleens uw ramen getest op het doorlaten van lucht van buitenaf? Wakkert het kaarslichtje, sluit dan de kieren af.

 

 

Deuren dicht
Alle binnendeuren openlaten is voor u makkelijk, maar voor aanwezige warmte ook. Deze kan makkelijk ontsnappen.

 

 

Vochtigheidsgraad: het juiste percentage
Wanneer de gevoelstemperatuur laag is, wordt de thermostaat vaak hoger gezet en wordt het warmer in huis waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Laat deze vochtige lucht ontsnappen.

 

Water: minder is meer
Minder waterverbruik is goed voor uw portemonnee. Met minder douchen bespaart u al gauw veel geld. Ook kunt u de kraan uitdraaien tijdens het tandenpoetsen.

 

 

Ontlucht radiatoren regelmatig
Lucht in leidingen is niet bevorderlijk voor de werking van een radiator. Door af en toe lucht uit de leidingen te laten en de radiator bij te vullen met water helpt de radiator beter te functioneren.