Hoe verwarm je je huis zonder aardgas?

Wanneer je afstapt van aardgas wordt je huis aangesloten op een warmtenet, of je stapt over op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. In beide gevallen ga je voortaan elektrisch koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie.

Hoe werkt een warmtenet?
Warmtenetten zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om je huis te verwarmen. Bij een warmtenet komt de warmte via leidingen je huis binnen. Je hebt geen cv-ketel nodig en daarmee win je ruimte in huis. Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur kan het zijn dat de bestaande radiatoren gewoon gebruikt blijven worden. Bij een warmtenet op lage temperatuur heb je vaak vloer- en/of wandverwarming (in plaats van radiotoren) aan de muren. Ook is het belangrijk om je woning goed te isoleren; er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren wat zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis.

Hoe werkt een warmtepomp?
Als je overstapt op elektrische oplossingen krijg je bijna altijd een warmtepomp. Om die te installeren dien je ruimte vrij te maken in een gangkast of andere kamer, in de tuin, op het balkon of op het dak. Een warmtepomp is namelijk groter dan een cv-ketel en bestaat vaak uit een binnen- en buitengedeelte. Omdat warmtepompen gebruik maken van een lage temperatuur is het heel belangrijk om je huis vergaand te isoleren en alle naden en kieren te dichten. Doe je dit niet, dan gaat er te veel warmte verloren en krijg je het niet goed warm. Daarnaast heb je ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning nodig om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door de lage temperatuur kunnen bestaande radiatoren de warmte vaak niet voldoende door huis verspreiden. Ze worden, net als bij een warmtenet, daarom meestal vervangen door wand- en/of vloerverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren.

 

Bron: hierverwarmt.nl