FAQ

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming is een verwarmingsinstallatie die een compleet woongebouw van warmte voorziet. Het is een lucratief alternatief voor een individuele verwarmingsketel in elke woning. In gebouwen met een collectief verwarmingssysteem, zoals blokverwarming, worden de brandstofkosten door iedereen betaald.

Door het aanbrengen van individuele meters wordt deze verdeling eerlijk en transparant gedaan. Elke deelnemer in het pand (bewoner, huurder, winkelier, bedrijf) betaald dus wat hij/zij daadwerkelijk verbruikt heeft. U betaalt dus niet voor iemand die de gehele dag de verwarming aan heeft staan terwijl u niet thuis bent. Wanneer u dus een zuinige stoker bent, is dit van invloed op uw eindafrekening.


Wat zijn de voordelen van blokverwarming ten opzichte van een individuele verwarmingsinstallatie?

Blokverwarming is goedkoper, beter voor het milieu én het bespaart de gebruikers de moeite en kosten van het onderhouden van een eigen, individuele ketel. Om maximaal te profiteren van deze voordelen moet de blokverwarmings-installatie goed zijn ingeregeld, moet het water dat door de installatie stroomt schoon zijn en moet de eindafrekening naar gebruik gedaan worden.

Wat nu een actueel thema is en waarmee we niet mogen wachten tot het urgent wordt, is het gegeven dat alle installaties, ook de individuele binnen een aantal jaar niet meer gasgestookt zijn. Je kunt je voorstellen dat het eenvoudiger, sneller en goedkoper is om één installatie te vervangen waarvan alle leidingen al aanwezig zijn, dan een enorm aantal individuele installaties. Meer hierover kunt u horen en zien in de presentatie die Ed Bloem onlangs gaf over dit onderwerp.


Wat veroorzaakt ruisende geluiden in de cv-leidingen?

Oorzaak: de snelheid waarmee het water door de leidingen stroomt is te hoog. Wanneer een cv-installatie niet wordt ingeregeld stroomt er te veel water over de radiatoren.
U kunt dit eenvoudig herkennen aan het verschil tussen de temperatuur aan de bovenzijde en onderzijde van de radiator. De temperatuur aan de onderzijde van de radiator moet tenminste 20°C lager zijn dan de temperatuur aan de bovenzijde. Dit geld zowel voor de bewoner waarvan de woning zich dicht in de buurt van het ketelhuis bevindt als voor de bewoner waarvan de woning het meest ver van het ketelhuis verwijderd is.


Hoe komt het dat mijn radiatorkranen suizen?

Oorzaak: het suizen van radiatorafsluiters ontstaat wanneer het drukverschil te hoog wordt in de installatie. Met name in het voor- en najaar nemen deze klachten toe omdat dan steeds minder radiatorkranen open staan. Hierdoor nemen de drukverliezen in de leidingen af en daardoor neemt het drukverschil over de radiatorafsluiters toe.


Hoe komt het dat mijn woning of radiator niet goed warm wordt?

In niet ingeregelde installaties stroomt er vaak meer dan 3 tot 4 keer zoveel water door het leidingwerk dan noodzakelijk is. Het gevolg hiervan is dat het drukverlies in de leidingen drastisch toeneemt waardoor er te weinig druk overblijft voor de radiatoren die het verst van het ketelhuis verwijderd zijn. Het gevolg is dat een aantal bewoners op bepaalde dagdelen klachten zullen ervaren in de vorm van het niet goed warm worden van hun radiatoren. Vaak wordt deze klacht opgelost met een grotere circulatiepomp of het verhogen van de watertemperatuur (stooklijn), wat natuurlijk maatregelen zijn die onherroepelijk zullen leiden tot een verhoogd energieverbruik.
Wanneer radiatoren op geen enkel moment goed warm worden, kan dit ook worden veroorzaakt door vervuiling in de installatie.


Hoe komt het dat mijn radiatoren warm blijven?

Oorzaak: deze klacht kan twee oorzaken hebben. Het lijkt er soms op dat de levensduur van thermostaatkranen als oneindig wordt beschouwd. 30 tot 35 jaar oude thermostaatkranen zijn geen uitzondering. Toch kan in de loop der jaren de goede werking van de afsluiter door vervuiling van de klepzitting belemmerd worden. Ook kan het thermostatische regelelement op de afsluiter (vaak herkenbaar aan standje 1 t/m 5) zijn goede werking verloren hebben door beschadiging of simpelweg door slijtage. Thermostatische regelelementen openen in veel gevallen bij zee lage ruimtetemperaturen onder de 7⁰C om vorstschade aan de installatie te voorkomen.


Waar komt lucht in de verwarmingsinstallatie vandaan?

In water zit altijd lucht. Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt het water flink opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van micro-bellen.
Vergelijk het maar met het water in een pannetje waarin eieren worden gekookt.
Als het water warmer wordt verschijnen er steeds meer luchtbelletjes. Daarnaast kan lucht in de installatie terechtkomen tijdens onderhouden het (bij)vullen of via koppelingen en kunststof leidingen die nooit 100% luchtdicht zijn.


Wat is magnetiet en waarom is het schadelijk?

Magnetiet bestaat uit hele kleine ijzerdeeltjes. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart kleuren van het installatiewater
Op plaatsen waar het water minder hard stroomt, zoals in de radiatoren, zal het magnetiet bezinken. De deeltjes kunnen zich ook vastzetten in radiatorventielen en in de pomp. Opgehoopt en vastzittend magnetiet hindert een optimale werking van de verwarming en leidt tot overmatige slijtage en storing.


Mijn eindafrekening was erg hoog, hoe kan ik mijn energiegebruik verlagen?

Wie energie en water bespaart merkt dat in de portemonnee, bovendien helpt wel degelijk mee aan een beter milieu. Hieronder volgen een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

Correct ventileren
Sluit de radiatoren voor het ventileren. Enkele minuten ventileren is al genoeg om uw woning voldoende te ventileren zonder veel warmte te verliezen.

 

 

‘s-Nachts en als u er niet bent de kachel uit
Zet al enige tijd voor het slapen gaan of bij het verlaten van uw woning de radiatoren uit. De vertrekken behouden nog langere tijd hun warmte.

 

 

Laat de radiatoren vrij
Gesloten gordijnen staan gezellig en hebben een goede isolerende werking. Laat ze echter niet over de radiatoren hangen. Grote meubelstukken kunnen beter ook niet te dicht tegen de radiator geplaatst worden.

 

De kaarsentest bij ramen
Weleens uw ramen getest op het doorlaten van lucht van buitenaf? Wakkert het kaarslichtje, sluit dan de kieren af.

 

 

Deuren dicht
Alle binnendeuren openlaten is voor u makkelijk, maar voor aanwezige warmte ook. Deze kan makkelijk ontsnappen.

 

 

Vochtigheidsgraad: het juiste percentage
Wanneer de gevoelstemperatuur laag is, wordt de thermostaat vaak hoger gezet en wordt het warmer in huis waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Laat deze vochtige lucht ontsnappen.

 

Water: minder is meer
Minder waterverbruik is goed voor uw portemonnee. Met minder douchen bespaart u al gauw veel geld. Ook kunt u de kraan uitdraaien tijdens het tandenpoetsen.

 

 

Ontlucht radiatoren regelmatig
Lucht in leidingen is niet bevorderlijk voor de werking van een radiator. Door af en toe lucht uit de leidingen te laten en de radiator bij te vullen met water helpt de radiator beter te functioneren.